Visualisering

Visualisering är ett nyckelord inom lean, som går igen i många olika sammanhang. Grundidén är att ledarskap och beslutsfattande ska vara transparent så att alla medarbetare ska kunna se hur produktionen/projektet/etc ligger till, och förstå vad olika beslut grundar sig på. På det viset har varje enskild medarbetare också större möjlighet att agera proaktivt när avvikelser uppstår, vilket innebär att förseningar och produktionsstopp kan undvikas.

Uttrycken för vad visualisering innebär i praktiken varierar stort, men några exempel presenteras nedan:

  • Visuell styrning av påfyllning av material och när produktion ska starta och stoppa med hjälp av kanbankort.
  • Lägestavlor i produktionsenheter, som visar aktuell status och läge jämfört med produktionsmålen.
  • Tavlor med enkel och tydlig information om måluppfyllelse, förbättringsaktiviteter, etc. finns lätt tillgängligt för alla medarbetare.
  • Visuell bokslutsprocess, där ekonomiavdelningen har gjort en processkarta där alla aktiviteter finns markerade, som sedan används i realtid i varje månadsbokslut. För varje aktivitet markeras när den har påbörjats och av vem, och när den är slutförd. På det viset har hela avdelningen realtidsinformation om läget, vilket gjorde att månadsboksluten går 30 % snabbare, samt att övertidsarbete och stress minskade radikalt.
  • Pulstavlor på projektkontor som visar en bild av det övergripande läget i samtliga projekt, där alla huvudaktiviteter i alla projekt markeras med olika färg beroende på status. På det viset får man enkelt överblick på dussintals och upp till hundratals projekt.
  • Pulstavlor i sjukvården som visar status på alla patienter på en viss avdelning, som innebär att alla medarbetare oavsett skift har enkel tillgång till övergripande information om läget för samtliga patienter. Frigör vårdplatser på specialistavdelningar genom att det blir tydligare för alla vilka som måste ha plats just där, samt höjer kvaliteten på vården genom att risken för att saker glöms bort i överlämningen mellan skiften minskar. Läs t.ex. hur ortopeden i Malmö använder en pulstavla för att se till att alla medarbetare har rätt information om alla patienter.

Hur skulle NI kunna jobba smartare genom att visualisera ERA processer?